Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

Ανακαίνιση σπιτιού - η σειρά των μαστόρων



Σε αυτή την ανάρτηση θα προσπαθήσω να σας δώσω μια ιδέα για τη σειρά που πρέπει να μπουν τα συνεργεία στο περίπου (γιατί πάντα υπάρχουν μικρές διαφοροποιήσεις ανάλογα με την κάθε ιδιαίτερη περίπτωση) ώστε να αποφύγετε καταστάσεις σαν αυτές που περιγράφω στις προηγούμενες αναρτήσεις.


Ας υποθέσουμε πως στο σπίτι που αγοράσατε σε μια παλιά πολυκατοικία, αποφασίσατε να αλλάξετε τα είδη υγιεινής, να βάλετε πλακάκια σε μπάνιο, κουζίνα, δάπεδα και βεράντα, να γυαλίσετε το ξύλινο παρκέ στα υπνοδωμάτια, να γκρεμίσετε έναν τοίχο, να αλλάξετε εσωτερικές κάσες και πόρτες, να βάλετε πόρτα ασφαλείας, να αντικαταστήσετε τις ξύλινες μπαλκονόπορτες, τα παράθυρα με τζαμιλίκι και το παράθυρο WC, με πόρτες και παράθυρα αλουμινίου, να αλλάξετε ρολλά, να βάψετε το σπίτι, να αλλάξετε διακόπτες, να προσθέσετε πρίζες, να βάλετε γείωση και πίνακα ασφαλείας, να αλλάξετε ντουλάπια κουζίνας, να αντικαταστήσετε την υδραυλική εγκατάσταση με νέα και τέλος να βάλετε ηλιακό θερμοσίφωνα και air condition στα υπνοδωμάτια και το σαλόνι.


Πρώτα ξεκινάτε με τον ηλεκτρολόγο για να κάνει τις απαραίτητες εργασίες προτού αρχίσουν τα γκρεμίσματα, (μην υπάρχει καμιά πρίζα στον τοίχο που θέλετε να γκρεμίσετε και καταλήξετε με ηλεκτροπληξία του εργάτη) στη συνέχεια νοικιάζετε κάδο για τα μπάζα που θα βγούν (είστε υποχρεωμένοι από το νόμο) και αρχίζει κάποιος εργάτης την κατεδάφιση του τοίχου (προσοχή να μην γκρεμίσετε φέροντα στοιχεία πχ. δοκάρια, που μπορεί να επηρεάσουν τη σταθερότητα του κτιρίου).


Στη συνέχεια σειρά έχει ο υδραυλικός που θα φτιάξει τη νέα υδραυλική εγκατάσταση, θα ξηλώσει τα παλιά είδη υγιεινής και θα τοποθετήσει τη νέα σας μπανιέρα, καθώς και ο ηλεκτρολόγος που θα κάνει τις απαραίτητες εργασίες στα κουτιά και τον πίνακα για τις αλλαγές που προγραμματίζετε. Στον τοίχο που γρεμίσατε πιθανώς να χρειαστείτε σοβατζή ή και τουβλά, αν χρειάζεται να χτίσετε κάποιο κομμάτι, αν δεν αναλάβει ο ίδιος που γκρέμισε ή κάποιος από τα επόμενα συνεργεία (μπογιατζής ή πλακάς αναλόγως που ήταν ο τοίχος) να αποκαταστήσει το σοβά και να χτίσει ό,τι χρειαζεται.


Σειρά έχει ο αλουμινάς για να πάρει μέτρα και ενδεχομένως να βάλει σιδερένιους οδηγούς, ή να βγάλει παλιά παράθυρα, ή πόρτες όπου χρειάζεται, προκειμένου να μη γίνουν καταστροφές στη δουλειά του επόμενου συνεργείου (πχ. στο μπάνιο, ή την κουζίνα που θα μπουν πλακάκια) και να κάνει τις απαραίτητες εργασίες για να μπουν τα νέα ρολλά.


Στη συνέχεια έχουμε τον ξυλουργό – κουζινά – μαραγκό που θα πάρει μέτρα για την κουζίνα και τις κάσες και μετά έρχομαι εγώ ο πλακάς, για να βάλω τα πλακάκια στο μπάνιο σας και στα μπαλκόνια και να ξηλώσω την παλιά σας κουζίνα αν δεν έχει γίνει ήδη από αυτόν που έκανε τα γκρεμίσματα. (Επειδή έχετε νοικιάσει κάδο απορριμάτων για τα αδρανή υλικά, καλό είναι να προγραμματίσετε μέσα σε μια-δυο εβδομάδες,να γίνουν οι περισσότερες εργασίες που θα βγάλουν πολλά μπάζα, πχ.ξηλώματα παλιών πλακιδίων, γκρεμίσματα, αφαίρεση πορτοπαράθυρων, παλιών ντουλαπιών κλπ.) Για να βάλω πλακάκια στα πατώματα του σπιτιού πρέπει να μπουν πρώτα οι κάσες, ώστε να μην υπάρξουν φθορές, και για να βάλω τα πλακάκια στην κουζίνα πρέπει να έχουν τοποθετηθεί πρώτα τα ντουλάπια και ο πάγκος από τον κουζινά – μαραγκό.


Ο μαραγκός θα πρέπει να τοποθετήσει τα ντουλάπια της κουζίνας τον πάγκο και τις κάσες, μετά να έρθω εγώ ο πλακάς να βάλω πλακάκια στα δάπεδα και στην κουζίνα και μετά να πάρει σειρά ο γυψαδόρος για να βάλει γύψινα στο μπάνιο, στην κουζίνα, ή όπου αλλού χρειάζεται, προκειμένου να στεγνώσουν και να ξεκινήσει δουλειά ο ελαιοχρωματιστής.


Εδώ μπορείτε να καλέσετε αυτόν που θα τοποθετήσει την πόρτα ασφαλέιας και τον ψυκτικό, που θα τοποθετήσει τα air condition και ενδεχομένως και τον αλουμινά (αν είναι έτοιμος), που θα βάλει πόρτες, παράθυρα και ρολλά, προκειμένου ο μπογιατζής, που ήδη θα είναι εκεί, να διορθώσει τις ατέλειες που σίγουρα θα δημιουργηθούν.


Αμέσως μετά, έρχεται ξανά ο υδραυλικός για να βάλει τα είδη υγιεινής (νιπτήρα, λεκάνη, μπιντέ), τα αξεσουάρ μπάνιου, τις μπαταρίες και να σας συνδέσει τον ηλιακό σας θερμοσίφωνα. Από κοντά και ο ηλεκτρολόγος για να βάλει διακόπτες, πρίζες, φώτα κλπ. Τελευταίος, αφού έχουν τελείώσει όλοι, θα μπεί ο πατωματζής - λουστραδόρος για να γυαλίσει τα παλιά ξύλινα παρκέ.


Αν είστε τυχεροί έχετε τελειώσει και δεν υπάρχουν μερεμέτια πίσω από τους μαστόρους (πράγμα εντελώς απίθανο, γιατί όλο και κάποια ζημιά θα έχει γίνει και όλο και κάτι θα είχατε ξεχάσει να αγοράσετε όσο τα συνεργεία ήταν εκεί).

Όμως υπολογίζω ότι μετά από τόσες συμβουλές που σας έδωσα, δεν έχουν προκύψει τρελές εκκρεμότητες και επιπλέον έχετε βρει καλούς και συνενοήσιμους μαστόρους, που δε θα σας αφήσουν ξεκρέμαστους!


Τώρα μένει μόνο η καθαρίστρια που θα σας καθαρίσει το σπίτι και η μετακόμισή σας σε αυτό!


Καλή σας διαμονή καιελπίζω να βοήθησα να ξεκαθαρίσει λίγο ο πονοκέφαλος που λέγεται ανακαίνηση!




(Φώτο: Δίχρωμο μπάνιο με καφέ και πορτοκαλί πλακάκια στους τοίχους)