Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Μάρμαρο, γρανίτης, τεχνογρανίτης


Τα μάρμαρα είναι φυσικά πετρώματα και έχουν περισσότερους πόρους από τον γρανίτη κατά συνέπεια διάφορα υγρά όπως λάδι, λεμόνι, ξύδι, καφές κλπ θα προκαλέσουν λεκέδες πάνω στο μάρμαρο αν πέσουν και δεν καθαριστούν αμέσως. Το μάρμαρο ως φυσικό και πλέον σε σπανιότητα υλικό, αποτελεί πάντα δείγμα χάρης και αρχοντιάς είτε σε κλασσικές είτε σε μοντέρνες εφαρμογές του σε δάπεδα, τοίχους, τζάκια, μπάνια, κουζίνες, κλπ.


Οι γρανίτες, είναι όξινα φυσικά πετρώματα με μεγάλη σκληρότητα που σχηματίστηκαν από ηφαιστειακό μάγμα. Ανήκουν στα εκριξηγενή πετρώματα και δημιουργήθηκαν από την πήξη και κρυσταλλοποίηση του μάγματος. Λόγω των πλουσίων αποθεμάτων τους, της μεγάλης χρωματικής ποικιλίας και την υψηλή αντοχή τους στην καταπόνηση, αποτελούν καλή επιλογή σε μεγάλα έργα, δημόσιους χώρους με βαριά καταπόνηση και χρήση.


Και τα μάρμαρα και οι γρανίτες ως φυσικά υλικά, που βγαίνουν σε όγκους, γίνεται να κοπούν σε ό,τι μέγεθος θέλετε. Οι τιμές τους είναι υψηλές αν συγκριθούν με αυτές των πλακακιών.



Ο τεχνογρανίτης είναι συνθετικό υλικό το οποίο αποτελείται ως επί το πλείστον από κονίαμα χαλαζία και πολυεστερικές ίνες και βγαίνει σε συγκεκριμένες διαστάσεις όπως τα πλακάκια. Έχει μεγάλη αντοχή σε οξέα, χάραξη, θραύση, μηδενική υδατοαπορροφητικότητα και μεγάλη ευκολία στο καθάρισμα. Η φυσική του όψη και αισθητική καθώς και η μεγάλη ποικιλία χρωμάτων τον καθιστούν πολύ καλή επιλογή για όσους ψάχνουν κάτι πρακτικό που δε χρειάζεται συντήρηση και έχει μεγάλη αντοχή.



Προσωπικά, προτιμώ τα πλακάκια για τις μεγάλες επιφάνειες, δάπεδα και τοίχους, ενώ μου αρέσουν το μάρμαρο και ο γρανίτης ως υλικά διακόσμησης, για πάγκους κουζίνας, νεροχύτες, νιπτήρες και επένδυση τζακιών. Συνήθως οι πελάτες μου ζητούν να τους επενδύσω το τζάκι με μάρμαρο ή γρανίτη.

(Φώτο: Λουτρό με σκαλοπάτι και θυρίδα με διακόσμηση μαύρης ψηφίδας 1,5Χ1,5 εκ στον έναν τοίχο)