Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Ανακαίνιση σπιτιού – Σχέδιο εργασιών και αποφυγή «ράβε ξήλωνε»



Αν η ανακαίνιση που σκοπεύετε να κάνετε είναι μεγάλης έκτασης (με γρεμίσματα, χτισίματα, σοβατίσματα, αλλαγές στις χρήσεις των χώρων, αλλαγή πατώματος, αλλαγή στέγης, μονωτικές εργασίες, νέα ανοίγματα, πόρτες και παράθυρα, αλλαγή παλιάς υδραυλικής εγκατάστασης με νέο υρδαυλικό εξοπλισμό, αλλαγή ή επέκταση της υπάρχουσας ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και άλλες μικρότερης έκτασης αλλαγές, όπως βάψιμο, κατασκευές από γυψοσανίδα, ταπετσαρίες, κρυφούς φωτισμούς κλπ) είναι καλό να ζητήσετε τη γνώμη ενός έμπειρου ειδικού (πολιτικού μηχανικού, αρχιτέκτονα ή/και διακοσμητή).

Θα σας πουν τι επιτρέπετε και τι όχι να γκρεμίσετε, θα σας δώσουν ιδέες, θα σας βοηθήσουν στην αγορά των υλικών, θα σας συστήσουν μαστόρους και θα σας προτείνουν σωστές, ποιοτικές και οικονομικές επιλογές. Το κυριότερο όμως είναι ότι θα σας βοηθήσουν να πάρετε από την αρχή τις αποφάσεις για τις αλλάγές που θέλετε, θα τις κοστολογήσουν και θα σας κάνουν χρονοδιάγραμμα των εργασιών, ώστε να ξέρετε που βαδίζετε.

Αν λοιπόν προχωράτε τις εργασίες βάσει σχεδίου, θα αποφύγετε περιττές εργασίες και ράβε-ξήλωνε για θέματα που δεν είχατε προβλέψει από πριν.



Π.χ.(1) αφού βάλατε τα πλακάκια στο μπάνιο, μετά αποφασίσατε να αλλάξετε το σιδερένιο παλιό παράθυρο με παράθυρο αλουμινίου... Έσπασε τα γύρω πλακάκια ο αλουμινάς για να βγάλει το παλιό παράθυρο και να βάλει το καινούργιο, ξαναφωνάζετε τον πλακά (δηλαδή εμένα) να σας αντικαταστήσει τα σπασμένα πλακάκια με άλλα γερά, πληρώνετε ξανά μεροκάματα και υλικά...



Π.χ.(2) αφού βάψατε το σπίτι, μετά σκεφτήκατε ό,τι τα μάρμαρα στο σαλόνι σας θέλουν τρίψιμο και γυάλισμα. Αν αποφασίσετε τελικά να το κάνετε, μάλλον θα χρειαστεί να ξαναφωνάξετε το μπογιατζή λόγω της μαρμαρόσκονης που θα έχει κάτσει παντού (εκτός κι αν ο μαρμαράς σας μπορεί να εφαρμόσει τεχνικές που δε σηκώνουν σκόνη).



Π.χ(3) σε παλιό σπίτι άνω των 25-30 ετών αποφασίζετε να βάλετε νέα πλακάκια. Καλό είναι εφόσον ξηλωθούν τα παλιά, να φωνάξετε υρδαυλικό να σας ελέγξει - αλλάξει τις σωληνώσεις. Πιθανόν να μην έχουν σοβαρά προβλήματα να σας έβγαζαν ακόμα δέκα χρόνια, αλλά αν δεν τις αλλάξετε και σας βγάλουν πρόβλημα σύντομα, θα αναγκαστείτε να ξηλώσετε τα πλακάκια σας και αν δεν έχετε προνοήσει να φυλάξετε ικανό αριθμό μέτρων για αντικατάσταση λόγω τέτοιων περιπτώσεων, θα αναγκαστείτε να βάλετε μπαλώματα ή να ξαναπεράσετε καινούργια πλακάκια. Διπλά έξοδα δηλαδή.



(Φώτο: Μπάνιο με διακοσμηση μακρόστενων ψηφίδων γύρω σε σχέδιο αγκλέ. Παρατηρήστε τους αρμούς δαπέδου και τοίχου πως ενώνονται και πως .τα μη ολόκληρα πλακάκια στο δάπεδο έχουν τοποθετηθεί εκεί που θα μπουν τα είδη υγιεινής, ώστε να μη φαίνονται. Η προσοχή στη λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά! )