Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Να κολλήσω τα πλακάκια με κόλλα ή να βάλω πλακάκια με λάσπη;



Όλοι σήμερα μιλάνε για πλακάκια κολλητά και όχι λασπωτά γιατί θεωρείται πως η κόλλα έχει περισσότερη ελαστικότητα, καλύτερα αποτελέσματα, κολλάει τα πλακάκια σε περισσότερα υλικά κλπ κλπ... Έχετε όμως σκεφτεί, πως αν βάλετε τα πλακάκια του μπάνιου σας λασπωτά, θα γλυτώσετε το κόστος του σοβατίσματος; Αρκετοί κατασκευαστές πολυκατοικιών πάντως (που είναι επαγγελματίες χρόνια) το σκέφτονται και δεν είναι τυχαίο που μας καλούν να αναλάβουμε τη δουλειά μια και είναι μετρημένοι στα δάχτυλα πλέον οι ΠΛΑΚΑΔΕΣ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΒΑΖΟΥΝ ΛΑΣΠΩΤΑ ΠΛΑΚΑΚΙΑ (να φτιάχνουν σωστό μείγμα, να μην τους φεύγουν και να προστατεύουν τις σωληνώσεις).

Η γνώμη μου είναι πως τα λασπωτά πλακάκια έχουν ζωή πάνω από 40-50 χρονια τώρα σε μπάνια και κουζίνες και ακόμα αντέχουν. Έχουν περάσει λοιπόν το τεστ αντοχής στο χρόνο με σεισμούς, καιρικές συνθήκες και λοιπές αντιξοότητες χωρίς καν να έχουν αρμούς για τις συστολές-διαστολές. (Κάνουμε αμάν να τα ξεκολλήσουμε αν χρειαστεί σε κάποια ανακαίνιση και επειδή δεν ξεκολλάνε συνήθως αναγκαζόμαστε να τα σπάσουμε). Άρα η αντοχή τους και η ελαστικότητα τους είναι δοκιμασμένη. Τα κολλητά πλακάκια όμως δουλεύονται μόλις τα τελευταία 15 αντε 20 χρόνια. Έχουν ευκολία, δε χρειάζεται ιδιαίτερη εξειδίκευση στην παρασκευή της κόλλας, διασφαλίζουν ελαστικότητα, μπορούν να κολήσουν τα πλακάκια πάνω σε οποιοδήποτε υλικό, -ή τουλάχιστον έτσι ισχυρίζονται οι κατασκευαστές των διαφόρων ειδών κόλλας, ώσπου ο χρόνος αποδείξει τα λεγόμενά τους- και μας υπόσχονται ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Για όλους αυτούς τους λόγους κυριάρχησε η τοποθέτηση πλακιδίων με κόλα...

Η επιλογή είναι δική σας!

Όμως να σας δώσω ένα tip. Aν ο πλακάς σας, δεν είναι νεαρός και σας δηλώνει σπουδαίος τεχνίτης με εμπειρία παραπάνω από 20 χρόνια, ρωτήστε τον αν ξέρει να βάλει τα πλακάκια του μπάνιου λασπωτά, ώστε να μη χρειαστεί να το σοβατίσετε! Αν σας πει απλώς ότι αυτή είναι παρωχημένη τεχνική και πως κανένας δε βάζει τα πλακάκια έτσι πια και πως θα σας γίνει ζημιά, ή δε θα κολλήσουν γερά και λοιπές δικαιολογίες, σημαίνει πως δεν είναι μάστορας πάνω από 20 χρόνια και απλώς δεν ξέρει να κάνει τέτοιου είδους τοποθέτηση! (Πάντως αν σας πει πως ξέρει, αλλά δείτε πως διστάζει, μην τον εμπιστευτείτε για την τοποθέτηση πλακακιών με λάσπη. Αφήστε τον να τα τοποθετήσει με κόλλα όπως ξέρει γιατί πιθανώς να τα κάνει θάλασσα... ή μάλλον λασποθάλασσα!!!). Γιατί το κόλλημα πλακακιών με λάσπη... ειδικά στα μπάνια είναι τέχνη! Και η τέχνη, απαιτεί Μάστορα παλιό με το "Μ" κεφαλαίο για να γίνει σωστή δουλειά.



Ελπίζω να σας «πονήρεψα» λιγάκι με το θέμα "λασπωτά ή κολλητά πλακάκια;" παρόλο που τα τελευταία χρόνια λόγω της υπερπληθώρας "πλακάδων" (που όμως δεν ξέρουν να βάζουν πλακάκια με λάσπη) των εργοστασίων κατασκευής κόλλας και άλλων παραγόντων ευκολίας, δεν τίθεται σχεδόν ποτέ τέτοιο θέμα... Αν όμως τεθεί, τώρα ξέρετε, ποιος ΞΕΡΕΙ και ποιον να καλέσετε για την τοποθέτηση. :)

(Φωτογραφία: Θυρίδες εταζέρες σε δίχρωμο μπάνιο. Παρατηρείστε πως όλοι οι αρμοί και των δύο χρωμάτων πλακιδίων ενώνονται εφόσον είναι ισομεγέθη τα πλακάκια)