Τρίτη, 6 Ιουλίου 2010

ΠΛΑΚΑΔΕΣ - Ποιος είναι ο κατάλληλος τεχνίτης αν θέλω σωστή τοποθέτηση πλακιδίων;
Οι πλακάδες είναι κι αυτοί τεχνίτες της οικοδομής όπως και τόσες ακόμα ειδικότητες. Παρόλο όμως που η τέχνη μας είναι τέχνη ακριβείας και σωστού μετρήματος, και έχει κι αυτή τα μικρά ή μεγάλα μυστικά της που τα μαθαίνεις με το χρόνο και την εμπειρία, αρκετοί θεωρούν πως το να βάζεις πλακάκια είναι εύκολη υπόθεση.Έτσι αρκετοί (αλλοδαποί κυρίως) αφού δούλεψαν μερικούς μήνες ή και χρόνια στα πλακάκια ως βοηθοί, πλέον θεωρούν τους εαυτούς τους μαστόρους και δηλώνουν ευθαρσώς και ανερυθρίαστα πως αναλαμβάνουν την τοποθέτηση παντός είδους πλακακιών με αρκετά χαμηλές τιμές.

Ακόμα και ιδιώτες που ελάχιστη σχέση έχουν με οικοδομικές εργασίες, αποφασίζουν να αγοράσουν μερικά εργαλεία και να στρώσουν μόνοι τους τα πλακάκια (στη βεράντα του εξοχικού τους ας πούμε) προκειμένου να γλυτώσουν το κόστος της τοποθέτησης.

Φυσικά αν δεν υπάρχουν απαιτήσεις ποιοτικής τοποθέτησης και το θέμα της αισθητικής δεν πολυαπασχολεί (γιατί ας πούμε ο χώρος είναι ένα υπόγειο που θα χρησιμοποιηθεί σαν αποθήκη) οι λύσεις αυτές είναι απολύτως αποδεκτές. Αν όμως υπάρχουν απαιτήσεις, και το θέμα είναι απλώς το οικονομικό, τότε όσοι καταφεύγουν σε αυτές κάνουν μεγάλο σφάλμα κατά τη γνώμη μου και θα εξηγήσω το γιατί.Τώρα με τις σύγχρονες κόλλες που χρησιμοποιούνται, ας πούμε πως το θέμα να ξεκολλήσουν τα πλακάκια, δεν είναι πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει ο μη έμπειρος πλακάς. Κουτσά στραβά θα τα κολλήσει. (Μιλάμε για τοποθέτηση πλακιδίων σε δάπεδο που θεωρείται εύκολη, γιατί η τοποθέτηση πλακιδίων σε τοίχο θέλει γνώση και συνήθως έχει και απαιτήσεις.)

Παρόλο που μπορεί να μείνουν κάποια πλακάκια κούφια και αργότερα να σπάσουν, παρόλο που όπου υπάρχουν σωλήνες θέρμανσης μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα και να ξεκολλήσουν, εγώ λέω πως σε γενικές γραμμές θα κολλήσουν.

Στα κοψίματα τι γίνεται όμως; Αν υπάρχει άπλα, χωρίς γωνίες, κολώνες, κάσες παραγωνίες κλπ δυσκολίες που απαιτούν μετρήματα και κοψίματα καλώς. Αν όμως υπάρχουν; Ο μη ειδικός θα φάει πολύ χρόνο μετρώντας και ξαναμετρώντας και κατά πάσα πιθανότητα θα καταστρέψει αρκετά πλακάκια κόβοντας λάθος μέτρα, με αποτέλεσμα τα λεφτά που γλύτωσε από την τοποθέτηση να την πληρώσει σε εργαλέια και σε φήρα των πλακακιών.Όσο για το βοηθό που προσποιείται πως είναι μάστορας, κουτσά στραβά θα τα καταφέρει να ανταπεξέλθει κι ας μην είναι τέλειας εφαρμογής τα μετρήματά του, (πχ όπου υπάρχουν κάσες, θα έχει περισσότερο κενό απ’ ότι θα έπρεπε και θα το καλύψει με στόκο, κι αν του πεις και τίποτα θα σου απαντήσει πως έτσι πρέπει να είναι για να υπάρχει χώρος για διαστολές συστολές!!!).


Όμως από που θα ξεκινήσει να τοποθετεί; (Ειδικά στα μπάνια που ο σωστός τεχνίτης πρέπει να ενώνει τους αρμούς δαπέδου και τοίχου αν έχει πλακάκια ίδιας διάστασης). Θα έχει μετρήσει πρώτα το χώρο σωστά έτσι ώστε να ξέρει αν και που θα του βγουν τα μη ολόκληρα πλακάκια; Κι αν του βγαίνουν πολύ μικρά κομμάτια (τσόντες) που δεν μπορεί να κρύψει, θα ξέρει τι να κάνει ώστε να τις... "εξαφανίσει" και να μη χτυπάει άσχημα στο μάτι; Αν του πείτε πως θέλετε να τοποθετήσει τα πλακάκια με σχέδιο (πχ ρόμβο, ή αγκλέ, ή ψαροκόκαλο θα τα καταφέρει με τα κοψίματα; Στα σοβατεπιά των γωνιών του δαπέδου, σε κολώνες και γωνίες, θα σας φτιάξει φάλτσα για να φαίνονται ομορφότερα, (που όμως δε θα αφήσει κούφια ώστε να σπάνε με το παραμικρό); Μπορεί να σας φτιάξει σχέδια (πχ σκωτία) στην μπανιέρα; χτιστό νιπτήρα; Εταζέρα - θυρίδα; Καθρέφτη με κορνίζα από πλακάκια; Χτιστή μπανιέρα ή ντουζιέρα επενδεδυμένη με πλακάκια ή ψηφίδα; Σκαμνάκια ή/και σκαλοπατάκια στη μπανιέρα; Να ντύσει με πλακάκια τον οχετό της λεκάνης της τουαλέτας;

(Σκεφτείτε πως αν ο μάστορας είναι όντως μάστορας και σας φτιάξει κάποια ή όλα τα παραπάνω, αφενός το μπάνιο σας θα αποκτήσει έναν αέρα πολυτέλειας, αφετέρου θα γλυτώσετε και χρήματα για την αγορά επίπλων μπάνιου, ντουζίερας - μπανιέρας και καθρέπτη.)Αν για κάποιο λόγο θέλετε τοποθέτηση χωρίς αρμό (δηλαδή να είναι ενωμένα τα πλακάκια και να μη χρησιμοποιηθούν σταυρουδάκια) θα τα καταφέρει να μην ξεφεύγουν οι ενώσεις και να είναι κανονικοί σταυροί; Αν θέλετε τοποθέτηση είτε με αρμό είτε χωρίς, θα καταφέρει να μην πετάνε μύτες; Στους τοίχους θα έρχονται οι αρμοί σε ευθείες γραμμές ή θα φτιάχνει βεντάλιες; Θα έχει δώσει τις σωστές ρήσεις ώστε τα νερά του μπάνιου ή της βεράντας να πηγαίνουν στα σιφώνια και να μην πλημμυρίσετε; Θα γίνει σωστή και με λεπτομέρεια αρμολόγηση - στοκάρισμα, ώστε να είναι λείος ο αρμός να μη μείνουν κενά ή τρυπούλες; Θα καθαριστούν σωστά και εγκάιρως τα πλακάκια μετά το στοκάρισμα, ώστε να μην τρίβετε με τις ώρες για να καθαρίσετε τυχόν υπολείμματα που δε θα βγαίνουν;Τέλος αφού πληρώσετε τον «μάστορα» και φύγει, σε περίπτωση που παρουσιαστεί πρόβλημα (πχ σηκώθηκαν ή έσπασαν ή ξεκόλλησαν κάποια πλακάκια) θα τον ξαναβρήτε; Θα είναι πρόθυμος να αποκαταστήσει τη ζημιά και θα το παραδεχτεί αν οφείλεται σε δικό του σφάλμα;Αυτά όλα δεν τα έγραψα για να σας τρομάξω, αλλά προς προβληματισμό σας και για να ξέρετε τι να ζητήσετε και τι να περιμένετε από τον πλακά σας (αν δεν είμαι εγώ!), αν έχετε απαιτήσεις και αν τα πλακάκια σας τα έχετε πληρώσει ακριβά.Αν πάλι δεν έχετε σοβαρές απαιτήσεις, τότε τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα για σας! Διαλέξτε τον πιο φτηνό πλακά ανάμεσα στους εκατοντάδες σχετικούς και ασχέτους που δηλώνουν ΠΛΑΚΑΔΕΣ και ξέρουν να κάνουν τοποθετήσεις πλακιδίων παντός τύπου και τρόπου! (αρκεί τα λόγια του να φανερώνουν πως όντως κάτι ξέρει και να έχει και καμιά δεκαετία εμπειρία στη δουλεια).


(Φωτογραφία: Δεκάρι (10Χ10) πλακάκι κουζίνας τοποθετημένο σε ρόμβο με το σχέδιο να συνεχίζεται από πλευρά σε πλευρά σε όλους τους τοίχους της κουζίνας. Εδώ δοκαράκι που το πλακάκι δείχνει σαν να διπλώνεται και να συνεχίζει.)