Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Πώς να διαλέξω πλακάκια και τι να προσέξω στην αγορά πλακιδίων


Αγοράσετε παραπάνω μέτρα από τα τετραγωνικά μέτρα που πρόκειται να καλύψετε γιατί κατά την τοποθέτηση πλακιδίων υπάρχει με τα κοψίματα σημαντική φύρα. Υπολογίστε οπωσδήποτε 2 μέτρα παραπάνω από αυτά που θέλετε να καλύψετε και φροντίστε να σας περισσέψουν κάποια πλακάκια, που θα φυλάξετε, ώστε αν υπάρξουν φθορές στο μέλλον, να μπορέσετε να τα αντικαταστήσετε. Επίσης προτιμήστε επώνυμες εταιρίες που διαθέτουν μόνιμο στοκ πλακιδίων ύστερα από την κατάργηση οποιουδήποτε μοντέλου τους. Επειδή όμως ο κανόνας είναι, πως έπειτα από μερικά χρόνια δε θα μπορέσετε να ξαναβρείτε ακριβώς το ίδιο πλακάκι στην ίδια ακριβώς απόχρωση και διάσταση, προνοήστε να κρατήσετε ένα 7% παραπάνω πλακιδίων από αυτά που θα βάλετε.



Στην παραλαβή από το κατάστημα προσέξτε σε όλα τα κιβώτια να αναγράφεται ότι τα πλακίδια είναι της ίδιας διάστασης (καλίμπρας), της ίδιας απόχρωσης και Α΄ ποιότητας. (Σε κάθε κιβώτιο Α΄ ποιότητας πρέπει να αναγράφεται η Ευρωπαϊκή Προδιαγραφή (ΕΝ), βάσει της οποίας παρήχθησαν και ελέγχθηκαν τα πλακίδια που εμπεριέχονται σε αυτό και αφορούν σε επιπεδότητα, αντιολισθηρότητα, αντοχή σε παγετό, αντοχή σε χημικά, κ.α. Αυτή η προδιαγραφή αποτελεί και εγγύηση για την ποιότητα τους και τα καθορίζει ως πλακίδια Α΄ ποιότητας). Ευνόητο είναι πως στα πλακίδια Β΄ ποιότητας οπωσδήποτε υπάρχουν ελαττώματα σοβαρά και λιγότερο σοβαρά όσον αφορά στην ποιότητά τους και καλό θα είναι να τα αποφύγετε.



Τα πλακάκια δαπέδου πρέπει να έχουν υδατοαπορροφητικότητα που θα προσεγγίζει το 0% ώστε να προσδίδει στα πλακίδια αντοχή στον παγετό και στις διάφορες μεταβολές της θερμοκρασίας, καθώς και υψηλή αντοχή στο τρίψιμο και στην χάραξη αναλόγως της χρήσης που το θέλουμε. Τα πλακάκια γενικώς κατατάσσονται σε 5 κατηγορίες αντοχής, με ανώτατη την 5η. Η 1η και η 2η είναι αποκλειστικά για τοίχους, ενώ η 3η για δάπεδα εσωτερικών χώρων μέτριας καταπόνησης. Αν όμως τα θέλετε για δάπεδα που θα υπάρξει βαριά / πολύ βαριά καταπόνηση ή για χώρους αυξημένης κυκλοφορίας, εσωτερικούς ή εξωτερικούς, προτιμήστε την 4η ή 5η κατηγορία αντίστοιχα.

Επίσης σε πλακίδια όμοιας ποιότητας και ιδιοτήτων, το πιο παχύ υπερτερεί ως προς την αντοχή σε μεγάλο βαθμό.


Τα υαλωμένα πλακίδια είναι αυτά τα οποία έχουν επικάλυψη σμάλτου πάνω στη κεραμική μάζα τους, ενώ τα ανυάλωτα δεν έχουν σμάλτο και κατά συνέπεια έχουν αυξημένη αντοχή στην καταπόνηση, μηδενική απορροφητικότητα και απόλυτη αντοχή στον παγετό. Επιπλέον μπορεί να έχουν και υψηλή αντιολισθηρότητα. Τα προτιμούμε σε περιπτώσεις δαπέδων που θα έχουν υψηλή κυκλοφορία και μεγάλη καταπόνηση.

(Φώτο: Λεπτομέρεια από τοποθέτηση ψηφίδας 15Χ15 χιλιοστά)