Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Γενικά για τα πλακάκια




Τα πλακάκια είναι στις μέρες ο πιο διαδεδομένος τρόπος επικάλυψης δαπέδων και τοίχων κουζίνας και μπάνιου, επειδή τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά είναι υψηλά και σταθερά και υπάρχουν σε τεράστια ποικιλία σχεδίων και τιμών.

Τα κεραμικά πλακάκια κατασκευάζονται από πηλό που ψήνεται και εφυαλώνεται (glazing) με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτυγχάνεται μια μεγάλη γκάμα σκληρότητας και γυαλάδας, καθώς και τεράστια ποικιλία χρωματισμών και μεγεθών. Οι κύριες χώρες παραγωγής πλακιδίων παγκοσμίως είναι η Ιταλία και η Ισπανία, που κατέχουν ηγετική θέση όσον αφορά σε καλαισθησία και ποιότητα, ενώ προσφάτως μπήκε δυναμικά στην αγορά πλακιδίων και η Κίνα.

Το κόστος των πλακιδίων ξεκινά από 5-10 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ φτάνει και ξεπερνάει τα 40-50 ευρώ/τ.μ. αναλόγως του σχεδίου της διάστασης και της ποιότητας. Λόγω αυτής της τεράστιας ποικιλίας σχεδίων, ποιότητας και τιμών, έχουν κυριαρχήσει στις σύγχρονες κατοικίες και ειδικά για το μπάνιο και την κουζίνα, που υπάρχει ανάγκη για σκληρό και χαμηλής υδατοαπορροφητικότητας υλικό είναι ασυναγώνιστα.
Στην επίστρωση δαπέδων συναγωνίζονται με επιτυχία το μάρμαρο και το ξύλο, υπερτερώντας σημαντικά σε κόστος, αντοχή, συντήρηση και καθαρισμό, ενώ υπάρχουν σχέδιά που μιμούνται ικανοποιητικά και το ξύλο και το μάρμαρο, για όσους θα προτιμούσαν το αισθητικό αποτέλεσμα αυτών των υλικών, χωρίς να έχουν τις φυσικές ατέλειες αυτών των υλικών.

Εκτός όμως από τα κοινά κεραμικά πλακάκια, υπάρχουν πλακάκια από γυαλί, καθρέφτη, σμάλτο, πέτρα, μάρμαρο, πορσελάνη, γρανίτη, ψηφίδα, αλλά και μέταλλο. Τα μεταλλικά πλακάκια, η ψηφίδα, καθώς και τα πλακάκια καθρέφτες δεν είναι πολύ διαδεδομένα, αλλά δίνουν ένα μοναδικό αισθητικό αποτέλεσμα, που διαφέρει πολύ από τα κοινά πλακάκια, ενώ τα πλακίδια πορσελάνης (porcellanato) προσφέρουν εξαιρετική αντίσταση στην απορρόφηση υγρών.

(Φώτο: Τοίχος μπάνιου με διακόσμηση ψηφίδας 15Χ15 χιλιοστά και κατασκευή θυρίδας)